Pravda o pravde?

13. júla 2020, lu, Nezaradené

Každý chápeme pravdu odlišne. Je to abstraktný pojem, ktorý nie je možné ohraničiť, preto môže jeho význam uniknúť, či pozmeniť tvar. Vo svojej podstate pravda ani neexistuje.

Už v prvý moment, keď sa formuje, stráca svoje presné línie. Človek k nej pridá iné slovo, iný tón alebo iný úsmev a naruší sa jej celá štruktúra.

To, v čo verí väčšina, je vzor pravdy, podľa ktorej sa posudzuje každé tvrdenie, myšlienka či skutok. V to, čo veríte, je vaša pravda, no pre iného to môže byť klamstvo. Prečo to tak je? Nech spravíte čokoľvek, skutok sa zmení na slová, ktoré je možné pozmeniť. Možno nepôjde o čisté klamstvo, no ani o skutočnú pravdu.

Viditeľné je to najmä v dnešnej dobe, kedy sa slová dokážu skriviť s absolútnou ľahkosťou. Nejde o to, šíriť pravdu, no získavať masy.

To vedie k deleniu spoločnosti a k slovným vojnám. Existujú tri typy ľudí – tí, ktorí pravdu hľadajú, tí, ktorí ju vytvárajú a tí, ktorí ju prijímajú. Proces vytvárania je podstatne ľahší, proces hľadania je nekonečný a proces prijímania závisí od tej-ktorej osoby.

Pravdivosť ľudia súdia podľa vlastných hodnôt. V to, čo verím ja, je moja pravda, to, v čo veríte vy, je vaša pravda. Ostatné je klam.